fredag 2 maj 2014

Novodevitjijklostrets kyrkogård

Idag började vi förmiddagen med en intressant och engagerad guidad tur på Novodevitjijklostrets kyrkogård vid Moskvafloden. Vår guide, en tuff dam med enorma kunskaper, ledde oss genom kyrkogården och Fredrik tolkade till svenska.

Vi började med Boris Jeltsins grav, en tricolor, med en kors bredvid. Tidigare hade han en mer "vanlig" gravsten, men då den skändades så ofta byttes den mot ryska flaggan, då det är förbjudet att vandalisera denna. Så kom man runt det problemet!

Gorbatjovs fru, en tjusig kvinna som tydligen var lite för jämnställd enligt ryska folket vilar här i väntan på sin make. Tydligen klev hon på ett flygplan före sin man en gång, inte poppis.
Vilka som får den sista vilan på gravplatsen bestäms av en speciell myndighet, man ska ha gjort något värdefullt för landet. Gravstenarna bekostas oftast av staten (Försvarsmakten) till mångas förtret då det anses orättvist.

Här är den mest påkostade, ca. 1,6 miljoner. Gubbiluren var en framgångsrik pilot i 2:a världskriget.

Den första kvinnliga ryska/sovjetiska ambassadören i Sverige. Hon skulle gå på middag hos svenska kungen och dresscoden var "päls". Ekonomin på ambassaden var inte den bästa och hon hade inte råd med päls, så hon tog med sig sin katt och kanin till festen istället som päls, vilket kungen tydligen uppskattade!

Nedan en revolutionär poet som var pro-kommunist etc etc. Det mest spännande var dock enligt mig att han levde i en relation tillsammans med en man och en kvinna. Detta i Moskva även kallat "svensk familj".

Stalins första (eller kanske andra)
hustru;

Den första hjärtkirurgen i Ryssland;
 En känd balletdansör som blev 101 år och som förespråkade 50 knäböj och vegetarisk kost för ett långt liv;
En kompositör som var tveksam till äktenskapet, han tyckte t.ex. att hans flickvän skulle vara mer som månen, ibland där, ibland inte.
Och där ser ni även vår guide!

Vidare en känd clown och hans hund. När man passerade hunden skulle man klappa hans öron för lycka!

Vi lärde oss massor på ett festligt sätt, och om man har turen att kunna boka vår guide kan jag varmt rekommendera ett besök till denna sista viloplats för Rysslands högt ärade personer. Om inte annat är varje gravsten ett vackert konstverk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar