söndag 17 januari 2010

Öppet brev till vårt socialborgarråd

Hej

Jag undrar om vårt socialborgarråd varit ute och besökt stadsdelarnas barn och ungdomsgrupper på sistone?


Situationen för barnutredarna i t.ex. Enskede-Årsta-Vantörs sdf är under all kritik. Över 20 ärenden per handläggare, och samtidigt medhandläggare i ett ytterliggare 20-tal ärenden. Inte så konstigt att det missas saker i ärenden samt att socialsekretaren själv mår dåligt och känner sig ständigt otillräcklig. Flera går på knäna och jobbar hemma på kvällarna, inte för jobbet skull, utan för barnen. Det är svårt att gå hem på fredagkväll och oroa sig för de 4 barn som man vet mår dåligt i sina familjer, men som man inte hunnit ringa under dagen.


Jag förstår att nedskärningar måste ske även inom socialtjänsten i enlighet med den politik ni driver. Men samtidigt, det går inte att försvara ett barnperspektiv med dessa neddragningar och minskade anslag för barn och unga. Hårdare tider med arbetslöshet slår på sikt även mot barnen, och antalet utredningar i Stockholms stad verkar inte minska. Och att ha dessa barns väl och ve, för att inte tala om säkerhet, på sitt skrivbord varje dag, det kan skapa stress, rädsla och osäkerhet. Handlar inte detta om att förhindra långtidssjukskrivningar (eller korttids för den delen med).


Socialsekretarna sägs ha ett eget handlingsutrymme, vilket idag bara är fina ord. Det handlar om att plocka hem placeringar och hitta billiga "hemma-hos-lösningar" eller familjehem som sedan får bristfällig uppföljning. Budget styr, även på gräsrotsnivå.


Jag skulle så gärna vilja att vårt socialborgarråd besöket de mest utsatta stadsdelarna där socialsekreterarna gör underverk med de minskade medel de har, men gråter på kvällen över en ohållbar arbetssitation.


Tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar