onsdag 6 april 2016

On the road to Hana

Vår andra dag på Maui spenderades på the famous Road to Hana. Det är en väg mellan två kuststäder Pái'a och Hana, cirka 8,4 km. 

Dock tar sträckan ungefär 2,5 h att köra pga av alla kurvor (620 st!) och 49 enkelriktade broar. Och då utan några stopp.



Bilderna lånade för att illustrera kurvigheten!


Jag som körde tyckte det gick bra, men Björn, stackarn, blev åksjuk efter 4 km... Tur att Mustangens säten erbjöd nästintill liggläge.


Vi gjorde några fantastiska stopp på vägen. Det första; Twin falls, var det bästa. Det krävdes en hike på cirka 10-15 minuter (och lite vadande över strömmande vatten) för att komma till fallen men helt klart värt det! Vattnet var iskallt men ljuvligt!





 Nedanstående skylt inledde hiken men under vårt väderförhållande tyckte jag den var lite överdriven. Det jag varmast kan rekommendera är badskor då botten där man vadar genom strömmen är stenig!


Nästa stopp var ett mindre vattenfall och lättare att ta sig till. Dock, igen, badskor rekommenderas då man igenmåste vada i strömt vatten på stenig botten.


Belöningen var dock bad i uppfriskande klart och kallt vatten!

Därefter stannade vi till på en fantastiskt liten matmarknadsplats i tropisk djungel och åt fantastisk lemoncake och bananabread och drack hemgjord vaniljmilkshake!



Allt var lokalt bakat och smakade ljuvligt!


Sista stoppet vi gjorde var på den svarta stranden som var så vacker! Färgerna var så klara och starka att det är svårt att tro så här i efterhand!




Vattnet var strömt men hanterbart! Och igen, badskor rekommenderas på varm lavasten!


Våra rekommendationer inför road to Hana:

- Åksjuktabletter om du har minsta tendens till illamående vid bilåkning.

- Badskor (alltså aquashoes, med stabil passform anpassade för vattenpromenader). Och sneakers om man vill hajka på riktigt (eller klättra ner i raviner för att kika på vattenfall vilket några knäppisar gjorde längs vägen).

- Kontanter till alla fikastopp och obemannade fruktstånd.

- Gott om tid. Man vill INTE köra denna sträcka i mörker.

Resten löser sig. Klart det är bra att läsa på innan, (för att veta vilka stopp man ska göra av de typ 50 man har att välja på), men det går oxå att stanna där alla andra bilar står parkerade, där finns antagligen nått att se ☺️


På vägen hem efter den lilla bilturen (8 timmar) stannade vi i Pái'a och åt middag. Helt ok mat men vad som var festligt var det lila brödet som jag fick till min sallad. Det var tydligen nån rotsak (likt potatis?) som användes och gav den lila färgen. Smaken var dock intetsägande, det var som en vanlig fralla. En hipp fralla helt enkelt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar